fbpx
Logoלכתחילה0724Blue

התוכנית

בהתאם למשימתנו לחולל תנועה ציבורית-רעיונית, אנו מבקשים להציע מודל ראשוני העומד על ארבע רגליים: שיעורים לציבור, מכון מחקר ויצירה, מערך פרסומים ופרויקט 'הגורן'.

השיעורים וה'בית': הלב של הפצת הרעיון, ישירות אל שומעים ושומעות, הוא בשיעור שבועי של יואב שורק, שיעסוק בהלכה קיומית ויומיומית ויציע בחינה מחודשת של הערכים המתבררים בה ושל עקרונות ההכרעה למעשה של היחיד והציבור. מטבע הדברים סוגיות רבות יוותרו כשאלות פתוחות, שכן הן דורשות דיון שעוד לא הושלם, ולעתים אף לא החל.

שיעור זה יציב בפועל אלטרנטיבה לשיח ההלכתי המקובל, יממש את נטילת האחריות של דורנו על התורה, ויפתח נתיב לגירסה לא-דתית של מחויבות, שאינה נחותה מהגירסה הדתית המוכרת.

שיעור שבועי של הרב חיים וידל, ישלים ויעמיק את העניין כאשר יתמקד בבניית התשתית ההגותית של תורת ארץ ישראל, בייחוד לאור תורת הראי"ה קוק.

שיעורים נוספים, וכן סדנאות ומפגשים רוחניים, מפי נשות ואנשי תורה המדברים את שפת ההתחדשות, ישלימו מערך שבועי של שיעורים. כלל השיעורים יתקיימו בירושלים, במקום מרכזי ונעים שיהפוך את המקום ל'בית' רעיוני-קהילתי עבור ציבור שלא חש בנוח בהגדרות הישנות.

מכון מחקר ויצירה: ליבונה היסודי של התורה הראויה לדור הזה, ייעשו במסגרת של בית מדרש שבו תלמד ותיצור חבורה שתמנה בשלב ראשון כ 10- או 15 לומדים ולומדות, בהובלת הרב חיים וידל. בית המדרש יפעל בשעות היום, כמה פעמים בשבוע, ולומדיו יעשירו את הנוכחות ואת מעגלי היצירה של התורה הישראלית. אם נזכה, נצליח לכונן בו דיון תלמודי באופיו, ואף להעלותו על הכתב.

מערך פרסומים: רעיונות 'לכתחילה – בית לתורה ישראלית' יגיעו לתודעת מעגלים רחבים יותר באמצעות הרשתות החברתיות, ובכלל זה אתר אינטרנט שיהיה מוקד מקוון לאסכולת ההתחדשות כולה. האתר יכלול מענה הלכתי שוטף (שו"ת) וחומרי עיון על התחדשות התורה ויסודותיה. בנוסף יכלול האתר גם מאגר איכותי ומסודר של החומרים הרבים שנכתבו עד כה במרחב החותר לתורת חיים בת זמננו – מבתי מדרש שונים.

הוצאה לאור של ספרים וחוברות ומֶרכז הפקה של הסכתים וסרטונים, שיועלו לאתר ויופצו ברשתות החברתיות, יהוו חלק ממערך הפרסומים ויבקשו להנחיל – בין השאר – את תודעת הזכות והאחריות להתחדשות התורה בדור הזה, תודעה שמובילי הזרם יבקשו להשמיע גם בכלי תקשורת ציבוריים.

מפגשי 'הגורן': תורתם של חכמים הגיעה לידינו בתלמוד כמין דיון בין חכמים ובין אסכולות. התורה הנלמדת כיום כמעט ולעולם אינה נידונה בצורה כזו: כל רב מלמד את תלמידיו, והדיון מתקיים רק בדרך של משא ומתן בין כתבים. בנוסף, התורה נלמדת כיום במגוון של כלים ושיטות – לא רק בישיבות ולא רק על ידי גברים.

'הגורן' יציע לכנס מפעם לפעם חבורה של מלומדים ומלומדות, אנשי ישיבות, אנשי אקדמיה ולומדים עצמאיים, לעיון בסוגיה הלכתית או ערכית משמעותית הטעונה ליבון. הסוגיה תוכן מראש, ובני החבורה יוזמנו לנהל עליה דיון ער, מעמיק ומסודר, שיהיה מסוכם, מתועד ופתוח לציבור.

התכנית אינה הכל

אנו מאמינים שהתוכנית שהוצגה כאן ישימה ורבת תועלת. היא עשויה, דרך אפיקיה השונים, לחולל את אותה פריצת דרך מיוחלת אותה הצגנו לעיל. עם זאת, חידושה של 'לכתחילה' הוא בעצם הנפת הדגל של אסכולת ההתחדשות. מיום שהחילונו בהצבת הרעיון של 'לכתחילה' בבמות ציבוריות, לא חדל זרם הפניות של אנשים רבים, בעלי חזונות שונים או תובנות שונות, שמתקבצים סביב דגל ההתחדשות. כעוגן ציבורי לחזון ההתחדשות, ל'לכתחילה' תפקיד ציבורי חשוב – שיתמלא גם אם תוכניותיה המפורטות לא יקצרו את ההצלחה המקווה, או יוחלפו עם הזמן באחרות טובות מהן.